Organisatie

Organisatie van “De Vaartlanders”

De organisatie van “De Vaartlanders” bestaat geheel uit vrijwilligers. Enthousiaste mensen die graag de kinderen een leuk kamp willen bezorgen. Om ervoor te zorgen dat het kamp goed wordt voorbereid hebben de leiders verschillende functies. We hebben een bestuur met daarin een voorzitter (tevens hoofdleider tijdens de kampen), een penningmeester (voor de centjes), het secretariaat (voor de inschrijvingen) en enkele leden. Verder hebben we nog een kookstaf welke zorgt voor het lekkere eten en drinken. Dan zijn er nog twee spelleiders. Deze zorgen voor de spelletjes, tochten, dropping, benodigdheden voor de spelen etc. En dan zijn er nog de groepsleiders. Deze leiders lopen mee, spelen mee met hun eigen groep. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de kinderen. Er zijn echter nog veel meer punten die geregeld moeten worden (denk aan huisvesting, PR, sponsering, website, facebook etc.) De meeste leiders hebben dus een dubbel rol want een kamp voorbereiden is veel werk waarbij aan heel veel dingen gedacht moet worden. Wij steken echter met veel plezier veel tijd en energie in de voorbereiding zodat wij, kinderen en leiders, een geweldige week/weekend hebben!!

Groepsindeling

Er is tijdens de kampen ruimte voor ongeveer 45 kinderen. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de locatie en enkele andere factoren. Dit zijn kinderen tussen de 6 en 15 jaar. Tijdens het kamp worden de kinderen verdeeld in groepen. We delen de kinderen in op basis van leeftijd. De junioren zijn kinderen van 6 tot 11 jaar, de senioren zijn 12 tot 15 jaar. De groepen bestaan uit jongens en meisjes. Aan elke groep worden een mannelijke en een vrouwelijke leider toegewezen. Uiteraard slapen en douchen de jongens en meisjes apart maar de rest wordt gezellig samen gedaan. Op elke slaapzaal slapen ook leiders zodat de kinderen ook ’s nachts iemand hebben om bij aan te kloppen.

Huisvesting

Tijdens het zomerkamp slapen we in een blokhut. We hebben een aantal blokhutten waar we tussen rouleren. Het najaarskamp is altijd bij “De Sprinkhaan” in Oirschot. Uiteraard willen we bij een blokhut een mooi bos hebben liggen. Een mooie keuken en genoeg slaapplaatsen zijn ook erg belangrijk.

Corvee

Aangezien de leiders niet alles alleen kunnen doen hebben we elke dag een corvee groep. Iedereen komt dus een keer aan de beurt. De corvee groep zorgt ervoor dat de tafels worden gedekt voor het eten, dat er afgeruimd wordt, tafels schoonmaken en de vloer aanvegen. Tevens doet de corvee groep de afwas. Daarom staat er een theedoek op de bagagelijst.

Uiteraard helpen de groepsleiders en de kookstaf mee om dit in goede banen te leiden.

Eten

Aangezien we de hele dag druk bezig zijn is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Hier zorgt de kookstaf voor. Hoewel het kamp is proberen we toch om de kinderen enigszins gezond te laten eten. Bij het ontbijt en de lunch kunnen de kinderen kiezen uit wit of bruin brood en verschillende soorten belegd. Zowel zoet als hartig. Ook krijgen ze een lekker kopje thee, melk of water aangeboden. Gedurende de dag wordt er gezorgd voor lekkere ranja en kunnen de kinderen altijd water drinken. Bij het diner zorgen we voor afwisseling door pasta, rijst of aardappelen met lekkere groenten te koken. Soms is er een lekker soepje en/of een lekker toetje.

De kinderen krijgen vaak van thuis lekkere snoepjes mee. Maar voor degene die het al op hebben, hebben we een eigen snoepwinkeltje (genaamd TOKO). Hier kunnen de kinderen snoep, chips en drinken kopen. Dit kunnen ze dan meenemen op een tocht of lekker ’s avonds in bed opsnoepen. De TOKO is niet elke dag open maar om de dag.