Geschiedenis

In de jaren 50 werd in de Bezemstraat (de huidige Koenraadlaan) in Strijp begonnen met Jongensgemeenschap St. Koenraad in een deel van het capucijnerklooster. Daar werden op de zondagavonden ontspanningsavonden gehouden, tafeltennissen, biljarten, kaarten enz.

Ook werd er eens per jaar in de zomer een jongenskamp georganiseerd. Dit vond plaats in Berg en Terblijt (Zuid Limburg) waar helemaal met de fiets naar toe werd gegaan.Er werd daar toen nog geslapen op strozakken en er werd ook elke dag een heilige mis opgedragen in een speciale kapeltent.

Later is de Jongensgemeenschap St. Koenraad verhuisd naar de kelder van het klooster.

Elke avond waren daar verschillende clubs zoals hobbyclub, electroclub, houtbewerkingclub en de judoclub. Op de vrijdagavond werd er elke week disco gehouden welke druk bezocht werd.De traditie van op kamp gaan in de zomer werd gewoon voortgezet tot ongeveer 1974. Vanaf toen werd het kamp gemengd, jongens en meisjes.Daarna werden de zomerkampen dichter bij huis gepland, maar nog steeds op de fiets.Ook werd er vanaf toen een najaarsweekend georganiseerd.

Inmiddels hadden we via de judoclub contact met de Landing in Vaartbroek. Kinderen vanuit Vaartbroek gingen ook mee met de Koenraad op zomerkamp.In 1982 werd de kelder in het klooster gesloten en gingen we naar een nieuwe locatie Oes Hoes in de Koenraadlaan. De leiding daar was niet echt geïnteresseerd in ons jeugdkamp en na een gesprek met de Stichting Vaartbroek, die erg enthousiast waren, zijn we overgestapt naar Woensel en hebben daar de “VAARTLANDERS” in 1982 opgericht.

Inmiddels gaan we al weer 27 jaar vanuit Vaartbroek op zomerkamp met de jeugd. Nog steeds met veel enthousiasme. Een groot deel van de leiding is zelf jaren mee op kamp gegaan als kind en hebben hierdoor veel ervaring.

droppedImage
Koenraad klooster (Capucijnen), Bezemstraat 59
Hier een foto van de hoofdingang van het Klooster van de H. Koenraad (Paters Capucijnen) aan de Bezemstraat 59 (nu Koenraadlaan). Boven de deur staat ‘1939 – Pax Et Bonum’. Situatie in ca 1950 vermoed ik.

droppedImage_1
Klooster van de Paters Capucijnen. (1)
De binnentuin van het klooster van de Paters Capucijnen aan de Koenraadlaan. We kijken ook tegen de achterwand van de Koenraadkerk.
Het klooster, en ik dacht ook de kerk, werd gebouwd met zo genaamde kloostermoppen. Een erg groot formaat baksteen.
De gangen om deze binnentuin waren allemaal voorzien van glas in lood, waardoor je nauwelijks kon kijken. Misschien dat daarom de tuin zo slecht werd onderhouden.